Home  ::  Kada?  ::  Izložbe  ::  Kalemegdan: Verski objekti u Beogradu

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Izložbe

Kalemegdan: Verski objekti u Beogradu

Na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, u toku je izložba "Verski objekti u Beogradu – Projekti i ostvarenja u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda" posvećena arhitektonskom razvoju sakralnog Beograda.

Izložba (koja traje do 20. aprila) ima za cilj da se javnosti kroz graditeljska ostvarenja dočara njegovo kulturno-istorijsko ukrštanje kroz vreme i prostor, da se predstavi njegov multikonfesionalni i multikulturalni karakter, koji ga i danas čini znamenitim.

Na osam izložbenih postamenata sa 24 printa biće prikazana projektna i foto-dokumenta koje čuva Istorijski arhiv Beograda, a koja obuhvataju vremenski period od druge polovine 16. veka pa do pred sam početak Drugog svetskog rata.

Pedstavljeni verski objekti u Beogradu namenjeni su konfesijama zastupljenim u gradu: pravoslavnoj, katoličkoj, islamskoj, jevrejskoj, evangelistima, unijatima i budistima i svedočanstva su da je Beograd istorijski uvek predstavljao važno versko sedište.

Istovremeno raskrsnica i središte, naša prestonica je svoj multikonfesionalni ambijent sačuvala i do današnjih dana, čemu svedoče verski objekti koji stoje jedni pored drugih i sa svojevrsnim šarmom uspostavljaju različite dijaloge arhitekture, koji već nekoliko vekova uspešno koegzistiraju i daju jedinstvenu sliku grada, što upravo i jeste jedna od njegovih najlepših osobina - jedinstven spoj različitosti koji odoleva duhu vremena.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovaj događaj

Komentari