Home  ::  Magazin  ::  Vesti  ::  Ostalo  ::  Beogradski biciklisti "Daju pedalu" zagađenju

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Ostalo

26. 03. 2014

Beogradski biciklisti "Daju pedalu" zagađenju

Najava 36. Beograske Kritične mase koja je zakazana za subotu, 29. mart na Trgu republike u 16:30 (vožnja kreće u 17:00). "Kritična masa" će ovog puta obići kritične gradske tačke gde buka i emisija izduvnih gasova ozbiljno prelaze dozvoljene vrednosti.

Trasa vožnje:

http://ridewithgps.com/routes/4282809

Zato što je Srbija jedna od najzagađenijih zemalja Evrope (zbog čega neće moći u EU!) i zato što je zagađenje u Beogradu iz dana u dan sve veće i alarmantnije (za šta su najveći „krivci" dotrajala prevozna sredstva i natprosečno stari automobili kao natprosečni proizvođači izduvnih gasova) „Kritična masa" beogradskih biciklista će se, već tradicionalno, okupiti poslednje subote u mesecu i "dati pedalu zagađivanju ".

Da je stanje i te kako alarmantno svedoči podatak da je od 36 zemalja Evrope Srbija na nezavidnom, petom mestu po zagađenju ugljen-diksidom po glavi stanovnika, prenele su agencije sa skupa o energetski efikasnom transportu u junu 2013. godine.  Nimalo ohrabrujuća je i činjenica da se svake godine u našoj zemlji emituje čak 6,2 tone ugljen-dioksida po glavi stanovnika, što je oko dva puta više od drugih zemalja sa sličnim ili istim dohotkom i stepenom razvoja!

To potvrđuje i Centar za ekologiju i održivi razvoj, koji podseća da Srbija neće moći da uđe u EU sa sadašnjim nivoom emisije gasova staklene bašte, jer je Evropska komisija predložila da se do 2030. godine emisija tih gasova mora smanjiti za 40%. Dakle, ako Srbija odmah ne krene sa programima redukcije zagađenja, doći do tih ciljeva biće sve teže, ali i skuplje.
Da nade ima i da rešenje može biti i ostvarivo, ali i jeftino jeste upotreba bicikla, dokazuje iskustvo razvijenijih evropskih zemalja:

Naime, ako bi 2020. godine  Evropa sledila primer Danske i dostigla njen udeo dnevnih biciklističkih putovanja iz 2000. godine, tj. 481 milijardu kilometara godišnje (tj. od 55 - 120 miliona tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou), to bi smanjilo emisiju gasova staklene bašte u EU od 5 do 11% , svedoči istraživanje Evropske biciklističke federacije.
Takođe, ne zaboravimo da bicikliranje redukuje i buku, koja je prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije drugi izazivač zdravstvenih problema posle zagađenja, ukoliko je reč o faktorima uticaja iz životnog okruženja.

Zbog svega toga, biciklisti pridružite nam se na  36. beogradskoj "Kritičnoj masi" i izrazite svoj protest, ali i brigu za svoju okolinu. Želimo svima na delu da pokažemo da je za smanjenje zagađenja vazduha bicikl pravo rešenje, te za čistiji i lepši Beograd. Kako bi vožnja imala jači efekat i jasnu poruku, ponesite maske za lice (gas, higijenske ili druge maske), šminku, ugljen za iscrtavanje čađavih obraza, a dobrodošao je i bilo kakav drugi rekvizit kojim biste ukazali na ovaj problem. Pustite mašti na volju. Ne zaboravite pištaljke, zvonca i što više svetala! Vidimo se u subotu!

 "Kritična masa" je biciklistička vožnja koja se održava u više od 300 gradova sveta. U Beogradu se vozi svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike. Cilj vožnje je da se javnosti i donosiocima odluka skrene pažnja na važnost razvijanja alternativnih održivih vidova transporta kao što je bicikliranje, te da se promeni način na koji razmišljaju gradski planeri. A jasno je das u oni trenutno orijentisani na razvoj automobilske saobraćaja, koji je u većini gradova Zapadne Evrope prevaziđen kao neodrživ.

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovaj članak

Komentari