Home  ::  Šta?  ::  Hrana i piće  ::  Homa

Anketa

Nedeljno popodne

Kako volite da provodite jesenje/zimsko nedeljno popodne?

U tržnom centru

U tržnom centru

U parku

U parku

U muzeju

U muzeju

U bioskopu

U bioskopu

Ispred TV-a

Ispred TV-a

Na Internetu

Na Internetu

Rezultati

Hrana i piće

Homa

U manje prometnom delu donjeg Dorćola, na uglu ulica Dositejeve i Senjanina Ive, nedavno je otvoren restoran Homa, mesto koje je vrlo brzo steklo brojne poklonike i već sada zauzima posebnu poziciju na gastronomskoj mapi grada

photo
U minimalistički uređenom enterijeru, šef kuhinje poznat beogradskim gurmanima iz restorana Na ćošku, koncipirao je atraktivan jelovnik s privlačnim specijalitetima južnoameričke i tajlandske kuhinje. Kefte od bakalara, grilovani kozji sir škripavac (škripi kad se zagrize), terin od pačje džigerice, empanade, konfit jagnjetina, južnjačka rebarca sa origanom i biftek sa smokvama samo su deo ponude koja je malo drugačija od uobičajene u našim restoranima.

Posle kuvera od svežih hlepčića i ukusnog namaza na bazi humusa, najpre smo probali topli, gusti potaž od bundeve, a onda i salta style empanade. Ovaj popularni argentinski specijalitet od testa pokazao se kao odličan izbor, a serviran nam je pečen, punjen raguom od junećeg mesa i suvog grožđa, na marmeladi od paradajza i origana.

Prilikom izbora glavnog jela bili smo na slatkim mukama, jer je skoro svaka stavka iz menija zvučala podjednako primamljivo. Iz thai dela odabrali smo izvrsno pripremljeni vok sa gamborima, lignjama i nudlama, u laganom ali vrlo ukusnom sosu sa dosta povrća i začina, jelo koje ljubitelji azijske kuhinje obavezno ovde treba da probaju. Taco el Chupakabra, tipičan predstavnik latinoameričke kuhinje, još više nas je oduševio savršenom kombinacijom ukusa, a reč je tortilji punjenoj mekanim grilovanim svinjskim fileom u finoj carne asada marinadi, s topljenim sirom i pečenim kukuruzom. Kao prilog dobili smo posudice s tri odlične salse: guacamole (avokado i sok limete), pico de gallo (paradajz, luk, korijander i tekila) i chipotle (dimljena ljuta paprika, majonez i sok limete).

Kolač od kandirane pomorandže i marcipana i crumble kolač s jabukom, đumbirom i cimetom samo su nastavili ovaj gurmanski niz i zaokružili savršen ručak.

Cene su sasvim korektne, osoblje je profesionalno i dobro upućeno, a povremeno, u zavisnosti od kuvarove inspiracije, možete zateći i poseban dnevni meni.

Prema persijskoj mitologiji, homa je ptica koja, kad jednom uzleti, nikad više ne sleće. Restoran Homa već je na samom početku dosegao prilično velike gastronomske visine, a sigurni smo da će tek iskazati svoj pun i raskošan potencijal. Velika „mlada nada" za restoransku 2012. godinu!

Žorža Klemansoa 19 (ugao Dositejeve i Senjanina Ive); (011) 328-66-59; Web site: www.homa.rs; Radno vreme restorana i kuhinje: od 10.00 do 23.00 (kuhinja radi do 22.30), nedeljom ne radi; Glavna jela: od 690 do 1.190 dinara; Rezervacija: da; Obrok za dvoje: 3.100 dinara

Share:

  • Facebook
  • MySpace
  • Delicious
  • Google
  • StumbleUpon
  • Twitter

Oceni ovo delo

Komentari (1)

anonymous
anonymous
[neregisrovani]

12. 03. 2014, 16:33

za restoran homa

Homa

SmileRestoran je stvarno divan. Sve pohvale